📚 Exam by Category
▾
Blog

Important Paper NDA

On 13 Jan 2018 · Time : 11:34:21 · Category Exam Update · 0 Comments

<< Back
Important Paper NDA

1. Suppose the resistors R1 and R2 are connected in parallel to give an equivalent resistor R. if resistors R1 and R2 have tolerance of 1% each, the equivalent resistor R for resistors R1 = 300 Ω and R2 = 200Ω will have tolerance of
(a) 0.5%
(b) 1%
(c) 1.2%
(d) 2%                               
Ans. (b)

2. The horizontally placed conductors of a single phase line operating at 50 Hz are having outside diameter of 1.6 cm, and the spacing between centres of the conductors is 6 m. the permittivity of free space is 8.854 x 10-12 F/m. the capacitance to ground per kilometer of each line is
(a) 4.2 x 10-9 F
(b) 8.4 x 10-9 F
(c) 4.2 x 10-12 F
(d) 8.4 x 10-12 F                                                        
Ans. (b)

3. For a single-phase two winding transformer, the supply frequency and voltage are both increased by 10%. The percentage changes in the hystresis loss and eddy current loss, respectively are
(a) 10 and 21
(b) -10 and 21
(c) 21 and 10
(d) -21 and 10                                                 
 Ans. (a)

4. A non-ideal voltage source Vs has an internal impedance of Zs. If a purely resistive load is to be chosen that maximises the power transferred to the load, its value must be
(a) 0
(b) real part of Zs
(c) magnitude of Zs
(d) complex conjugate of Zs                              
Ans. (d)

5. For a fully transposed transmission line
(a) positive negative and zero sequence impedances are equal
(b) positive and negative sequence impedances are equal
(c) zero and positive sequence impedances are equal
(d) negative and zero sequence impedances are equal                    
Ans. (b)

6. In a synchronous machine, hunting is predominantly damped by
(a) mechanical losses in the rotor
(b) iron losses in the rotor
(c) copper losses in the stator
(d) copper losses in the rotor                                       
Ans. (d)

7. Which of the following is an invalid state in an 8-4-2-1 binary codede decimal counter
(a) 1000
(b) 1001
(c) 0011
(d) 1100                                                         
Ans. (a)

8. Shunt reactors are sometimes used in high voltage transmission system to
(a) limit the short circuit current through the line
(b) compensate for the series reactance of the line under heavily loaded condition
(c) limit over voltage at the load side under lightly loaded condition
(d) compensate for the voltage drop in the line under heavily loaded condition  
Ans. (c)

9. He was asked to arbitrate with two merchants in a dispute.
(a) to arbitrate between
(b) to arbitrate at
(c) to arbitrate
(d) No improvement
ans (a)

10. He is definitely the cleverer among the toe .
(a) in
(b) of
(c) than
(d) No improvement
ans (b)


For More Important Paper NDA - Click Here 

RELATED POSTS

Leave a comment

User Comments