Question for Rajasthan SET Education - Quiz / Questions / MCQ in Hindi
Last Update on : October 12, 2026
Duration: 180 · Questions: 150 · Max Marks: 150
To boost your performance in Rajasthan SET Education exam, practice each question regularly and with focus. Every question tests your subject understanding, so solve them one at a time. Taking a quiz improves your speed and accuracy. Practicing topic-wise MCQs. Students benefit greatly from reviewing questions with answer keys, which help clarify concepts and strengthen Questions knowledge for success in Rajasthan SET Education exams.
Latest Rajasthan SET Education Exam Question (Objective Questions), MCQ in Hindi
Subjects : Teaching and Research Aptitude, Education
Question Bank Rajasthan SET (Education) Exam - Hindi
Teaching and Research Aptitude
'पशु' 'आदमी', 'घर', 'किताब' और 'विद्यार्थी'
कथन I: इंटरनेट वर्ल्ड वाइड वेब पर सामान्यतः उपयोग की जाने वाली सेवा है।
कथन II: HTTP वह प्रोटोकॉल है जिसका उपयोग वेब ब्राउज़र और वेब सर्वर इंटरनेट पर एक दूसरे के साथ संवाद करने के लिए करते हैं।
उपरोक्त कथनों के आधार पर, नीचे दिए गए विकल्पों में से सही उत्तर चुनिए
(A) ओजोन परत का क्षरण
(B) वैश्विक चेतावनी
(C) जंगल की आग
(D) समुद्र स्तर में वृद्धि
(E) एयर पुल्ल्यूशन
नीचे दिए गए विकल्पों में से सही उत्तर चुनें:
कथन I: यह डेटा पैकेटों को विभिन्न नेटवर्कों के बीच रूट करने में सक्षम बनाता है।
कथन II: यह डेटा लिंक लेयर में काम करता है।
उपरोक्त कथनों के आधार पर, नीचे दिए गए विकल्पों में से सही उत्तर चुनिए
सभी कुत्ते सुन्दर प्राणी हैं।
इसलिए, कोई भी कुत्ता पक्षी नहीं है।
अभिकथन (A): शास्त्रीय भारतीय तर्क के अनुसार यह तर्क - 'ध्वनि गुणवत्ता है क्योंकि यह दृश्यमान है' भ्रामक है।
कारण (R): तर्क के शास्त्रीय भारतीय दृष्टिकोण के अनुसार, तर्क - 'ध्वनि गुणवत्ता है क्योंकि यह दृश्यमान है' में एक मध्यम शब्द शामिल है जो अपने स्वभाव से, गौण शब्द में मौजूद नहीं हो सकता है।
उपरोक्त कथनों के आधार पर, नीचे दिए गए विकल्पों में से सही उत्तर चुनें:
(A) कहूट
(B) प्लॉटागन
(C) स्क्रीन-कास्टो-मैटिक
(D) एनिमेकर
(E) क्विज़्ज़
नीचे दिए गए विकल्पों में से सही उत्तर चुनें:
Important Questions Package
Rajasthan SET Education Exam Online Question Bank Package
Buy Rajasthan SET Education Important Questions, MCQ, question answer in Hindi & English. It will help you to score high marks in Rajasthan SET Education question bank 2026 in Online, PDF & Print study material.
| Sr. | Package Name | Amount | |
|---|---|---|---|
| 1. | Rajasthan SET (Education) Exam - Hindi Description : 1000 Question with Answer. | ₹101 | |
| 2. | Rajasthan SET (Education) Exam - Hindi Description : 2000 Question with Answer. | ₹151 | |
| 3. | Rajasthan SET (Education) Exam - Hindi Description : 3000 Question with Answer. | ₹181 | |
| 4. | Rajasthan SET (Education) Exam - Hindi Description : 4000 Question with Answer. | ₹201 | |
| 5. | Rajasthan SET (Education) Exam - English Description : 1000 Question with Answer. | ₹101 | |
| 6. | Rajasthan SET (Education) Exam - English Description : 2000 Question with Answer. | ₹151 | |
| 7. | Rajasthan SET (Education) Exam - English Description : 3000 Question with Answer. | ₹181 | |
| 8. | Rajasthan SET (Education) Exam - English Description : 4000 Question with Answer. | ₹201 | |
| 9. | Rajasthan SET (Education) Exam - English Description : 5000 Question with Answer. | ₹221 | |
| 10. | Rajasthan SET (Education) Exam - Hindi Description : <span style="color:#800000"><span style="font-family:georgia,serif"><strong><span style="font-size:16px">1000 Question & Answer Download in PDF (Send by Email)</span></strong></span></span> | ₹151 | |
| 11. | Rajasthan SET (Education) Exam - English Description : <span style="color:#800000"><span style="font-family:georgia,serif"><strong><span style="font-size:16px">1000 Question & Answer Download in PDF (Send by Email)</span></strong></span></span> | ₹151 | |
| 12. | Rajasthan SET (Education) Exam Question Bank Book - Hindi Description : <span style="color:#FF0000"><span style="font-size:16px"><span style="font-family:georgia,serif"><strong>1000 Question with Answer (Printed Material)</strong></span></span></span> | ₹450 | |
| 13. | Rajasthan SET (Education) Exam Question Bank Book - English Description : <span style="color:#FF0000"><span style="font-size:16px"><span style="font-family:georgia,serif"><strong>1000 Question with Answer (Printed Material)</strong></span></span></span> | ₹390 |